mHealth ja diabetes - kohti uusia haasteita ja mahdollisuuksia

Perjantai 8.4.2016 klo 11:03 - Terhi Holappa


Fotolia_36668310_XS.jpg

Sanomalehti Kaleva uutisoi 8.4.2016, että Diabetes on lisääntynyt rajusti. Uutisoinnissa tuotiin esille maailman terveysjärjestö WHO:n uunituore raportti, jossa WHO vaatii maailmanlaajuista toimintaa diabeteksen ennaltaehkäisyn sekä sairauden hallinnan edistämiseksi. Diabetekseen sairastuneiden määrä on raportin mukaan nelinkertaistunut vuodesta 1980 ja maailmassa on yli 400 miljoonaa aikuisdiabeetikkoa. Suomen maakohtaisessa raportissa tuodaan esille allaolevan taulukon mukaiset tuoreet tiedot tilanteesta.

Ajanmukaisella ja saatavilla olevalla teknologialla nähdään raportin mukaan olevan tärkeä merkitys ennaltaehkäisyn sekä sairauden hallinnan tukemisessa. Tampereella kokoontui n. 200 diabeteshoitajaa Diabeteshoitajien valtakunnallisilla koulutuspäivillä 7.-8.4.2016. Tämän vuoden teemana "Rohkeasti kohti uutta". USBIMED sai kunnian olla mukana tilaisuudessa puhumassa teemasta "Uudet mHealth innovaatiot diabeteshoitoa tukemassa - haasteet ja mahdollisuudet." 

Yhä useammin diabetekseen liittyvä lääkinnällinen laite (verensokerimittari) kytkeytyy älypuhelimeen, älypuhelinsovellus on itsessään lääkinnällinen laite tai hyvinvointisovellus, joka tukee diabeteksen ennaltaehkäisyä ja hallintaa. Diabetessovellukset on nähty jo pitkään kaikkein merkittävimpinä ja potentiaalisimpina kroonista sairautta tukevien sovellusten joukossa. Sovelluksien määrä on kasvussa ja samalla niistä on tulossa vakavasti otettavimpia. Kehittäjät ovat yhä kasvavassa määrin ICT yrityksiä ja perinteisiä terveysteknologian alan yrityksiä, yksityisten henkilöiden sijaan. Jopa puolella näistä yrityksistä on kliininen asiantuntija mukana kehittämisessä. Yhä useammin applikaation ympärille rakentuu pilvipalvelu, joka tukee integraatiota terveydenhuollon ammattilaisen ja potilaan välillä. Tutkimuskenttä on yhä aktiivisempi ratkaisujen vaikuttavuuden ja hyödyn arvioimisessa. Erilaisia hakupalveluita, reseptipalveluita (älypuhelinsovellus lääkärin määräyksenä) sekä sovelluksien arviointipalveluita pyritään kehittämään.

Diabeteshoitajat ovat avainasemassa uusien teknologisten tukevien mahdollisuuksien esille tuomisessa potilaan polulla (hyvinvointi, ennaltaehkäisy, diagnostisointi, hoito ja seuranta). USBIMED haluaa olla mukana auttamassa heitä tässä tehtävässä sekä tukemassa diabeteshoitajien ja potilaiden osallistamista myös teknologian kehittämiseen ja arviointiin.

World Health Day 2016: WHO calls for global action to halt rise in and improve care for people with diabetes>linkki uutiseen